DSM-topman Feike Sijbesma over verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven

In het boek Elite gezocht! schrijven Ruben van Zwieten en Sander Schimmelpenninck dat de economische elite hun verantwoordelijkheid moet nemen en dat het tot op heden onvoldoende gedaan wordt. Maar er zijn ook positieve voorbeelden te benoemen, en een daarvan is Feike Sijbesma.

Sijbesma (Nieuw-Loosdrecht, 1959) gaf leiding aan de innovatietak van DSM, werd als Humanitarian uitgeroepen door de VN, en is bovenal een voorbeeld van iemand die niet enkel homo economicus is, maar veel meer een homo ludens.

De wieg van Feike Sijbesma stond in Loosdrecht (‘niet aan de plassen, helaas’). Zijn vader werkte bij Egeon, zat in een kamp in Indonesië, was een selfmade man en zorgde ervoor dat zijn gezin het goed had. Feike groeide op in een gezin waar je alleen in het weekend frisdrank mocht drinken, had moeite met de basisschool, maar haalde het uiteindelijk in op de middelbare school. ‘Later kwam het allemaal goed. Ik ging monoculaire medische biologie en later bedrijfskunde studeren. Zonder het geloof en het vertrouwen van mijn ouders in mij, had ik het niet kunnen doen.’

 

Aan het woord:

DSM-topman Feike Sijbesma

Link verslag

dots 05