De Tafel van XII

Reflectie op hedendaagse maatschappijtrends
Amsterdam Rotterdam

Beschouw jouw rol in de maatschappij van nu

Bij De Tafel van XII zit je op de eerste rij bij de presentatie van een aantal belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen. Je reflecteert op deze trends met vooraanstaande experts aan de hand van klassieke teksten en oude bronnen.

Vervolgens word je uitgedaagd om je eigen professionele en persoonlijke invulling te geven aan deze thema’s. Daarmee is De Tafel van XII een vorm van persoonlijke ontwikkeling én een intellectuele oefening.

Inschrijven voor deze cursus
De Tafel

 

‘Aan tafel!’ Deze kreet vormt nog altijd en al sinds eeuwen een betrouwbaar ijkpunt in heel veel gemeenschappen. We gaan met elkaar aan tafel, aan tafel komen we samen, vaak na een dag van werk en studie. Hier is het dat we elkaar verhalen vertellen, lief en leed met elkaar delen, onze relaties verdiepen.

De tafel is een belangrijk concept voor De Nieuwe Poort. Naast De Tafel van XII hebben we in onze ‘open voor iedereen’-programmering ook de Literatuur- tafel, de Bijbeltafel en de Filosofietafel. Daar lezen we met elkaar de oude en moderne klassiekers, bespreken we de grote werken en thema’s, ontdoen we die van hun stof om ze te testen op hun relevantie voor ons moderne leven. Zo verbinden we onze cultuurbronnen met onze actualiteit. Met een verrassend inspirerend resultaat.

De Tafels van XII hebben hetzelfde karakter. Aan de hand van gerenommeerde docenten en experts en met behulp van oude bronnen, oefen je jezelf in het verstaan van de nieuwe tijden en jouw mogelijke rol daarin. Vier verschillende thema’s die opgedeeld zijn in drie bijeenkomsten. De diners zijn een verhaal op zich. Onze chef Guido Fenne leidt in De Nieuwe Poort een social kitchen waarin vluchtelingen, mensen met een handicap, ex- jeugdgedetineerden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een nieuwe kans krijgen in de maatschappij. Zij verrassen de deelnemers met originele, biologische lekkernijen. Onze wijninkopers hebben wijnen uitgezocht bij gerenommeerde importeurs als Bolomey en Sauter.

 

Van Twaalf

 

Twaalf is het getal van de volmaaktheid. Het volk Israël telt twaalf stammen, de Ronde Tafel van koning Arthur twaalf ridders, Jezus had twaalf discipelen, het jaar heeft twaalf maanden, een half etmaal twaalf uren, de vlag van de Europese Unie twaalf sterren. Twaalf is ons oorspronkelijke grondtal. Met z’n twaalven aan tafel heb je de hele wereld bijeen wordt wel gezegd.

Meer lezen Sluiten
Duration

Looptijd

De Tafel van XII komt twaalf keer samen en twee keer per jaar is er een instroom mogelijkheid, in september en in maart.

Location

Locatie

Amsterdam, Rotterdam
Price

Prijs

2500 euro

Tijdens de cursus laaf je je elke maand aan gerenommeerde docenten en experts. Je moet zelf ook actief aan de bak met huiswerk- en schrijfopdrachten. Naast oefening in analytisch denken, train je ook je verbeeldend en inbeeldend vermogen.

Je tafelt samen en voert tijdens het eten bijzondere gesprekken, waardoor je een sterke band ontwikkelt. Met collega’s, generatie- of ‘soortgenoten’ vorm je een jaar lang jullie vaste Tafel van XII. Jouw tafel beschikt over een vaste moderator.

De Tafel van XII is een jaarprogramma dat 2 keer per jaar start (in september en in maart).

Thema 1 van de 4

Het competitieve bedrijfsleven vs de betere wereld

6 Sep 4 Oct 7 Nov

Bijeenkomst 1

Refelectie op nieuwe tijden

Thema’s worden ingeleid door:

Boudewijn Wijnands

Zita Schellekens

Soler Berk

Bijeenkomst 2

Refelectie op oude bronnen

Aan tafel met leermeester.
Oude Bron lezen met Leermeester.
Huiswerkopdracht uitleg.

Bijeenkomst 3

Refelectie op jezelf

Bespreking van de opdrachten
met groep en moderator.

Kun je winst maken én bijdragen aan een betere wereld?

Purpose, impact en corporate responsibility: deze buzzwords doen het goed in het bedrijfsleven. Deels door druk van buitenaf: door de financiele crisis en de oplopende klimaatproblematiek wordt het bedrijfsleven in toenemende mate aangesproken op zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. De tijden van greed is good van de jaren ‘80 en het ongebreidelde vrije markt-denken van de jaren ’90 zijn voorbij.

Die maatschappelijke herbezinning van het bedrijfsleven lijkt ook van binnenuit te komen. CEO’s zeggen dat ze willen bijdragen aan een betere wereld.

Kun je winst maken én bijdragen aan een betere wereld? Of zitten er onherroepelijk grenzen aan dit ideaal? Wat blijft er over van mooie woorden en verheven idealen op het moment dat het bedrijven voor keuzes komen te staan die écht iets kosten? Kunnen CEO’s aandeelhouders overtuigen van het nut van langetermijninvesteringen? En welke rol spelen politici, werknemers en consumenten hierbij?


Boudewijn Wijnands is CEO and founder of Deedmob, an online volunteering platform that connects volunteers, charities, companies and government institutions to increase collaboration and maximize social impact. Deedmob is a startup from the University of Oxford. It represents over 850,000 volunteers, is one of the fastest growing startups in the Netherlands and is expending internationally. Partners include the Red Cross, UNICEF, World Wild Life Fund, UPS, Red Bull, KPMG, City of Amsterdam among many others. Boudewijn is a graduate from the University of Oxford.

Lang lijkt het erop dat Zita Schellekens haar leven in de politiek zal slijten. Ze is actief voor de PvdA en doet onder meer ervaring op als politiek assistent van staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken in het kabinet Balkenende-IV). Toch besluit ze de stap naar het bedrijfsleven te maken. Ze begint als consultant public affairs op het hoofdkantoor van Heineken, vervult bij de multinational ook rollen op gebied van duurzaamheid in Singapore en Myanmar en werkt vervolgens voor verschillende internationale non-profitorganisaties. In maart vorig jaar wordt ze Director Corporate Affairs in het vertrouwde Nederland, waar ze ook verantwoordelijk is voor de nieuwe strategie en purpose. Naast haar werk in de marktsector blijft ze betrokken bij idealistische initiatieven. Zo traint ze regelmatig verschillende politieke partijen en bewegingen in Oost-Europa en Azië in campagne voeren, vrijwilligersmanagement en het politieke handwerk.

Soler Berk houdt zich bezig met sociaal maatschappelijke vraagstukken en gelooft dat een inclusieve samenleving realiseerbaar is door samenwerkingen op te zetten tussen het private- publieke- en maatschappelijk veld. Als social entrepeneur is hij binnen verschillende organisaties actief binnen het armoede- en schuldenvraagstuk. Soler is directeur op innovatie en business development bij de Missing Chapter Foundation.MCF streeft een duurzame samenleving na en zet zich samen met honderden partners is om van Nederland een voorbeeldland te maken op het vlak van KinderInclusiviteit. Ook zit hij in het bestuur van Respect Eduction Foundation.


Bijeenkomst 1
6 September 2019

Inloop 18.30, aanvang 19.00uur.
Inclusief diner, geschatte eindtijd: 21.30uur

Inleiding thema
Bijeenkomst: Eerst plenair, dan met tafelgenoten

Thema’s worden ingeleid door Boudewijn Wijnands, Zita Schellekens en Soler Berk

Bijeenkomst 2
4 October 2019

Inloop 18.30, aanvang 19.00uur.
Inclusief diner, geschatte eindtijd: 21.30uur
Aan tafel met leermeester en moderator

Bijeenkomst 3
7 November 2019

Inloop 18.30, aanvang 19.00uur.
Inclusief diner, geschatte eindtijd: 21.30uur
Bespreking van de opdrachten met groep en moderator.

Meer lezen Sluiten

Thema 2 van de 4

theme 2

3 Dec 6 Feb 6 Feb

Bijeenkomst 1

Eerst plenair, dan met tafelgenoten

Eva de Valk

Casper Thomas

Felix Klos

Bijeenkomst 2

Aan tafel met leermeester en moderator

Bijeenkomst 3

Bespreking van de opdrachten met groep en moderator
Het verbindende leiderschap vs de autoritaire verleiding

Wat zijn de grondoorzaken voor de mondiale afkeer van liberale democratie?

De liberale democratie, het politieke stelsel waarvan werd gedacht dat het universele aantrekkingskracht had, zit in de verdrukking. Nieuwe golven van maatschappelijke onvrede en een nieuwe lichting antiliberale leiders hebben de liberale democratie tot een bedreigde soort gemaakt, met Noord-West-Europa als een van haar laatste reservaten. Wat mist zijn de politieke leiders die het ideaal levend houden. Hoe kan een democratie zich wapenen tegen de autoritaire verleiding? Hoe ziet overtuigend democratisch leiderschap eruit? En vooral: wat zijn de grondoorzaken voor
de mondiale afkeer van liberale democratie? In deze reeks denken we na over onze directe politieke toekomst en over wat er er op spel staat in een tijdperk van politieke strijd.

Thema’s worden ingeleid door Eva de Valk, Casper Thomas en Felix KlosBijeenkomst 1
3 December 2019

Inloop 18.30, aanvang 19.00uur.
Inclusief diner, geschatte eindtijd: 21.30uur

Inleiding thema
Bijeenkomst: Eerst plenair, dan met tafelgenoten

Thema’s worden ingeleid door Eva de Valk, Casper Thomas en Felix Klos

Bijeenkomst 2
6 February 2020

Inloop 18.30, aanvang 19.00uur.
Inclusief diner, geschatte eindtijd: 21.30uur

Bijeenkomst 3
6 February 2020

Inloop 18.30, aanvang 19.00uur.
Inclusief diner, geschatte eindtijd: 21.30uur

Meer lezen Sluiten

Thema 3 van de 4

Theme 3

5 Mar 2 Apr 14 May

Bijeenkomst 1

Eerst plenair, dan met tafelgenoten

Jelle van Baardewijk

Sander Schimmelpenninck

Renée Frissen

Bijeenkomst 2

Aan tafel met leermeester en moderator

Bijeenkomst 3

Bespreking van de opdrachten met groep en moderator
De elite vs het volk

Elite is een scheldwoord geworden. Ons woord elite komt via het Frans uit het Latijn en betekent de uitgekozenen. Of je het nu wil of niet, maar jij bent vanwege je opleiding, maatschappelijke positie of vermogen uitgekozen tot de voorhoede van de samenleving. En die positie brengt een verantwoordelijkheid richting de samenleving met zich mee. Echter lijkt de bovenlaag juist steeds verder verwijderd te zijn van het volk. Helemaal nu de middenklasse onder druk staat.

Vanuit een zoektocht naar inclusiviteit van stemmen van de gemarginaliseerden aan de onderkant kunnen we ons afvragen: ‘Hoe kan die Ander beter meedoen?’ in plaats van: ‘Wat kunnen wij doen om die Ander beter te horen? Je hebt natuurlijk allerlei elites zoals een politieke, een militaire, een culturele en een economische elite. Hoe verbeter je het contact tussen deze verschillende elites en vergroot je tegelijkertijd de ideeën- en taalrijkdom ten bate van de ontmoeting met het volk?

Thema’s worden ingeleid door Jelle van Baardewijk, Sander Schimmelpenninck en Renée FrissenBijeenkomst 1
5 March 2019

nloop 18.30, aanvang 19.00uur.
Inclusief diner, geschatte eindtijd: 21.30uur

Inleiding thema
Bijeenkomst: Eerst plenair, dan met tafelgenoten

Thema’s worden ingeleid door Jelle van Baardewijk, Sander Schimmelpenninck en Renée Frissen

Bijeenkomst 2
2 April 2020

Inloop 18.30, aanvang 19.00uur.
Inclusief diner, geschatte eindtijd: 21.30uur
Aan tafel met leermeester en moderator

Bijeenkomst 3
14 May 2020

Inloop 18.30, aanvang 19.00uur.
Inclusief diner, geschatte eindtijd: 21.30uur
Bespreking van de opdrachten met groep en moderator

Meer lezen Sluiten

Thema 4 van de 4

De technologie vs de mens

4 Jun 2 Jul 27 Aug

Bijeenkomst 1

Eerst plenair, dan met tafelgenoten

Frederieke Hegger

Haroon Sheikh

Wouter van Noort

Bijeenkomst 2

Aan tafel met leermeester en moderator

Bijeenkomst 3

Bespreking van de opdrachten met groep en moderator


echnologische vooruitgang heeft onze levens veelal beter en welvarender gemaakt, maar geldt dat ook voor onze onderlinge relatie?

Eerst vormen wij onze technologie, en daarna vormt die technologie ons. Met de voortschrijdende technologische revolutie veranderen onze levens in ongekend tempo: de manier waarop we werken, de manier waarop we communiceren, en de manier waarop we politiek bedrijven. Internet blijkt de laatste jaren niet de gedroomde democratische verlosser te zijn maar soms eerder een tribale verdeeldheidsmachine. Technologische vooruitgang heeft onze levens veelal beter en welvarender gemaakt, maar geldt dat ook voor onze onderlinge relaties? In deze reeks verkennen we de toekomst die ons, waarschijnlijk sneller dan we denken, te wachten staat.

Thema’s worden ingeleid door Frederieke Hegger, Haroon Sheikh en Wouter van NoortBijeenkomst 1
4 June 2020

Inloop 18.30, aanvang 19.00uur.
Inclusief diner, geschatte eindtijd: 21.30uur

Inleiding thema
Bijeenkomst: Eerst plenair, dan met tafelgenoten

Thema’s worden ingeleid door Frederieke Hegger, Haroon Sheikh en Wouter van Noort

Bijeenkomst 2
2 July 2020

nloop 18.30, aanvang 19.00uur.
Inclusief diner, geschatte eindtijd: 21.30uur
Aan tafel met leermeester en moderator

Bijeenkomst 3
27 August 2020

Inloop 18.30, aanvang 19.00uur.
Inclusief diner, geschatte eindtijd: 21.30uur
Bespreking van de opdrachten met groep en moderator

Meer lezen Sluiten
“”

As a leader you need to make your organization future-proof. This requires an intrinsic curiosity and an explorative and more holistic approach. Only the ones that adapt (Darwin) will be successful. This is where the New University is all about.

Feike Sijbesma, voormalig CEO DSM De Tafel van XII

Geïnteresseerd? Geef je emailadres voor meer informatie.

dots 05