De Tafel van VII

Visie op het kleine verhaal van het leven en het grote verhaal van de samenleving
Valencia Normandië

Inzicht, broederschap en geraakt worden

Tijdens de Tafel van VII gaan we op zoek naar jouw persoonlijke en maatschappelijke ankers. Dat doe je met oefeningen in literatuur, filosofie, poëzie, bijbelverhalen en het luisteren naar persoonlijke levensverhalen van de deelnemers.

Anders dan bij De Tafel van XII zijn de deelnemers van De Tafel van VII meerdere dagen achter elkaar met elkaar samen op een inspirerende plek in Valencia, Zeeland of Normandië. Het is een retraite met een diepgaander, geconcentreerder en persoonlijker karakter.

Inschrijven voor deze cursus
Het symbool van De Tafel

 

‘Aan tafel!’ Deze kreet is sinds eeuwen en nog altijd een vertrouwde uitnodiging in veel gemeenschappen. We gaan met elkaar aan tafel, aan tafel komen we samen, vaak na een dag van werk en studie. Hier is het dat we elkaar verhalen vertellen, lief en leed met elkaar delen, onze relaties verdiepen.

De tafel is een belangrijk concept voor The New University. Naast De Tafel van XII hebben we in onze ‘open voor iedereen’-programmering De Tafel van VII en De Tafel van XL, maar ook de Literatuurtafel, de Bijbeltafel en de Filosofietafel. Daar lezen we met elkaar de oude en moderne klassiekers, bespreken we de grote werken en thema’s, ontdoen we die van hun stoflaag om ze te testen op hun relevantie voor ons moderne leven. Zo verbinden we onze cultuurbronnen met onze actualiteit. Met een verrassend inspirerend resultaat.

 

Wat is De Tafel van VII?

 

In de symboliek van havens van Le Nouveau Port of El Nuevo Puerto zet The New University jou aan tot een hernieuwde zoektocht naar je persoonlijke en maatschappelijke ankers. De Tafel van VII is een leerprogramma voor executives waarin het gaat om het verkrijgen van existentieel inzicht, broederschap en geraakt worden. Onder existentieel inzicht vallen de colleges die kennis, begrip en context verschaffen in de wijsheid van de oude bronnen om jezelf te bekwamen in de nieuwe tijden waarin we leven. Onder broederschap worden de momenten geschaard die aanzetten tot betrokkenheid op elkaar en de verbinding met de ander. Geraakt worden gaat over de verbeeldingskracht van woorden en verhalen, maar ook over vertraging en het gesprek met jezelf.

 

De locaties

 

Valencia

De locatie voor de retraite in Valencia is El Nuevo Puerto. In het hotel, op steenworp van het Valenciaanse strand, in de stad en in het grotere gebied zijn prachtige ruimtes zoals open velden, dakterrassen en bibliotheken voor onze vertrouwelijke ontmoetingen. Een ieder heeft zijn eigen luxe, comfortabele maar bovenal inspirerende vertrek in het hotel dat in die dagen ons dan in zijn volledigheid toevalt.

We zien de culturele hoogtepunten van deze oude Romeinse stad. We proeven en delen het goede leven met Spaanse wijnen en spijzen. We lachen en voeden elkaar. We maken fietstochten, wandelingen over het strand, langs meren, door bossen en verlaten landschappen.

Normandië

De locatie voor de retraite in Normandie is Le Nouveau Port, het leerhuis van The New University op steenworp van de landingsstranden van de geallieerden en heel dichtbij de kunstmatig aangelegde haven voor D-day 1944 waarvoor toeristen de resten komen bekijken van over de hele wereld: le port artificel. Op de Franse locatie Le Nouveau Port gaan we begeleid verdwalen in de wijsheid van liberté, egalité maar bovenal fraternité in het land van Sartre, De Beauvoir, Rousseau, Montesquieu en Tocqueville. In Normandië ligt van deze laatste essentiële denker van de Europese democratie zelfs de geboorteplaats die inmiddels naar hem is vernoemd: Tocqueville. In deze regio herleven wij ook de Transatlantische verbondenheid in Europa door op de indrukwekkende Amerikaanse begraafplaats te staan en als het ware te figureren in Saving Private Ryan op de rotsen van Pointe du hoc. En natuurlijk de bijbelverhalen van alle tijden – van de mens in den beginne via de Franse revolutie tot in onze nieuwe tijden. We maken mountainbike tochten langs rivieren, door bossen verlaten landschap, wandelingen over de invasiestranden van de grootste strategische amfibische militaire operatie ooit en bezoeken haventjes en historische bezienswaardigheden als het Tapijt van Bayeux. We zien, proeven en delen het goede leven met Franse wijnen en spijzen.

Je overnacht in een luxe en inspirerende privékamer die van alle gemakken is voorzien. De intieme bibliotheek van het leerhuis is de uitvalsbasis voor het bezinningsweekend. Maar buitenlucht loutert. We bieden daarom alle gelegenheid voor fietstochten en wandelingen over het strand, langs meren, door bossen en verlaten landschappen.

 

Het verhaal van jouw leven en het grote verhaal van de samenleving

 

Het programma van De Tafel van VII is niet vrijblijvend. Dat wil zeggen: het zal je aanzetten tot nieuwe keuzes, nieuwe acties, nieuwe vaardigheden en zo mogelijk hernieuwde consequenties. Het begin van de reis is in Normandië, maar de reis door de woestijn naar het beloofde land voor de hele samenleving gaat voort. De hierop volgende ankers zullen in een zelfde dan wel andere samenstelling vervolgens gezocht worden in de jaren die komen in The New Ports in Athene, Rome of dichterbij huis: Zeeland, met tussendoor de mogelijkheid tot een gezamenlijk treffen in De Nieuwe Poort op de Zuidas.

Geïnteresseerd in een op maat gemaakt programma? Stuur een mail naar info@thenewuniversity.eu en we nemen contact met je op voor het samenstellen van een inspirerende bezinningsreis.

Meer lezen Sluiten
Duration

Looptijd

Elke reis is maatwerk zonder vooropgestelde data

Location

Locatie

Valencia, Normandië
Price

Prijs

Op aanvraag

Capacity

Capaciteit

Maximaal zeven

Autonomie, verbinding en vrijheid, deze woorden doen het goed als het gaat om persoonlijke ontwikkeling & leiderschap. Echter wat zeggen deze woorden ons eigenlijk? Algemene begrippen, zonder verdiepende inhoud.

Bij The New University spreken we daarom eerder over inzicht, broederschap en geraakt worden. We nodigen je uit om stil te staan bij de basisvragen van ons bestaan die altijd weer relevant zijn én om hierover in gesprek te gaan met anderen in een maatschappelijke context. Dit is het doel van onze programmering.

“”

In goed vertrouwd gezelschap de symboliek in oude teksten leren zien als inspiratie voor keuzes in je eigen leven en leiderschapsrol in de tijden van nu

Gijsbert van Lomwel De Tafel van VII

Geïnteresseerd? Geef je emailadres voor meer informatie.

dots 05